Yaşam Alanlarınızı Güzelleştiriyoruz...

Bitki Ekimi

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Merak ettiğiniz herhangi bir konu için size destek vermekten mutluluk duyarız.

Bize Ulaşın >>
Mobil Destek Hattı
0538 083 03 61
image

Bitki Ekimi

Bitki ekimi, özellikle bahar ve yaz aylarında bahçelerde, evlerde ve teraslarda uygulanarak ortama son derece güzellik katan işlemlerdir. Bitki ekimi oldukça dikkat gerektiren uygulamalardır. Bu yazımızda Bitki ekimi hakkında bilgilere ve dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğiz.

Bitki ekimi yapılmadan önce bitkinin ne tür bir ortam şartına uygun olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Her bitki için uygun sıcaklık, uygun ışık, uygun toprak ve uygun su farklılık gösterebilir. Bitki ekiminden önce ilk olarak bitkinin ışık isteyip istemediğine veya gölgede yetişip yetişmediğine dikkat edilmelidir. Işığa dikkat edildikten sonra bitki için uygun toprak ayarlanmalıdır. Genel olarak bitkiler geçirgen toprakta sağlıklı gelişim gösterirler.

Bitkiler aşırı sıcak saatlerde kesinlikle sulanmamalıdır. Bitkilerin en ideal sulanma saatleri sabah ve akşam üzeridir. Bu nedenle bitkiler sabah saatlerinde veya akşam üzeri sulanmalıdır. Sulamada kullanılan su çok soğuk olmamalıdır. Aksi takdirde sıcak havalarda bitkiler üzerinde şok etkisi yaratacaktır.

Her bitki sağlıklı gelişim için farklı hava sıcaklıklarına ihtiyaç duyabilir. Sıcaklık normalin dışına çıkmadığı takdirde bitki sağlıklı bir şekilde büyür. Ancak sıcaklık normalin dışına çıkarsa bitkiler istenen verimde büyüme gösteremez.

Eğer Bitki ekimi saksıda gerçekleştirilecek ise uygun bir toprak ile uygun bir saksı alınmalıdır. Toprak seçimi yaparken, geçirgen özellikli, torf ile dere mili karışımı olan ve tınlı olmayan bir toprak tercih edilmelidir. Tercih edilecek saksının ise tabanı kesinlikle delikli olmalıdır. Bitkiler fazla suyu o deliklerden dışarı atabilmelidir. Bu sayede bitkiler kök çürümesi ile aşırı ıslaklıklardan dolayı oluşan hastalıklardan korunur. Kullanılan saksının büyüklüğü aynı zamanda bitki kökünün rahat gelişebileceği bir büyüklükte olmalıdır. Eğer deliksiz saksı kullanılacaksa ve saksı tabanının delinmesi saksıya zarar verecekse, saksının altına çakıl taşları veya suyun birikmesini sağlayacak malzemeler koyulur. Ardından içine delikli saksı koyulur. Bu sayede toprakta bulunan fazla su büyük saksıda birikme yapabilir.